Klimahuset har vært et forbildeprosjekt i FutureBuilt og måtte selvfølgelig bygges etter de strengeste krav innen energibruk, materialvalg og klimagassutslipp. Bygget produserer mer energi enn det bruker i løpet av et år, er plassert sentralt på Tøyen i nærheten av kollektivtransport og er bygget av tre og lavkarbonbetong. Dette har ført til at klimagassutslippene er mer enn halvert sammenlignet med et typisk referansebygg.
Energi
På taket er det plassert solceller og takformen har fått en gunstig helning slik at strøm kan produseres så effektivt som mulig. Bygningskroppen er meget godt isolert med lavenergi-vinduer og høyeffektiv varmegjenvinner. Under bygget er det plassert jordsløyfer som utnytter jordas termiske masse til både kjøling om sommeren og oppvarming om vinteren. Bygget produserer med dette mer energi enn det har behov for i løpet av et år, som gjør at bygget oppnår plusshusnivået ZEB-O.
Inneklima
Klimahuset er bygget med en type hybrid ventilasjon som utnytter byggets geometri, åpne rom og naturlig oppdrift til å kjøle bygget om sommeren, samtidig som ventilasjonssystemet utnytter en høyeffektiv varmegjenvinner om vinteren. Det er også gjort nøye vurderinger av det termiske inneklimaet der et stålglattet betonggulv bidrar til betydelig termisk treghet til bygget.
Klimagass
Siden bygget er relativt lite, men samtidig har veldig mange besøkende i løpet av et år, er det mest virkningsfulle tiltaket knyttet til å redusere klimagassutslipp at bygget ble plassert sentralt på Tøyen i god forbindelse med kollektivtrafikk uten å bygge ut flere parkeringsplasser. Bygget er som nevnt et plusshus, men har også redusert utslippene knyttet til bygningsmaterialer betydelig. Det er benyttet bæresystem og kledning av tre, og gulvet er sannsynligvis Norges første stålglattede gulv laget av slaggbetong. Slagg er et restprodukt fra smelteverksindusrien og har erstattet hele 75% av sementen i betongblandingen, som har gitt store klimagassbesparelser.
Solenergi i prosjektet
Byggets takform er optimalisert for både naturlig ventilasjon og solstrømproduksjon. Taket er dekker med bygningsintegrerte solceller (BVP) som er en del av prosjektets høye miljøprofil. For å ivareta det estetiske uttrykket på taket har man benyttet et materiale som har samme utseende som solcellene slik at man ikke ser forskjell på solceller og belegg, som gir et fint helhetsinntrykk.
Erichsen & Horgen utførte også detaljerte studier av solinnståling på taket, der man tok hensyn til skygger fra bygg og trær i nærområdet. Til dette ble det brukt 3D-skanninger av trærne og 3D-modeller av byggene.
NHM/Foto: Jarli & Jordan